בוררויות וגישורים

דרכים אלטרנטיביות לפתרון סכסוכים (ADR) הנן פתרון יעיל ונוח המהווה חלופה להליכי המשפט המסורתיים, במקרים רבים הליכי בוררות נובעים מקיומה של תניית בוררות המהווה מעין “הסכם בוררות” בתוך הסכם קיים. בשונה מהליך בוררות, הרי שהליך גישור איננו הליך המחייב את הצדדים, כי אם מקום בו הצדדים בשלים ומעוניינים לגשר על הפערים ביניהם, הרי שטוב יהיה לנהל בשמם הליך הידברות.
פעמים רבות קיימת העדפה לנהל הליך בפני בורר או מגשר. יתרונותיו של סכסוך להידון בהליך בוררות או גישור אינם עניינים של מה בכך, שכן הליכים אלו מנוהלים בסד זמנים קצר יחסית המאפשר לצדדים להגיע לפתרון סכסוכים המתגלעים ביניהם באופן מהיר, ההליכים מתנהלים בחשאיות ואינם פתוחים לכל המעוניין, ופעמים רבות זהות הבורר או המגשר נקבעת על ידי הצדדים.
עורכי הדין שגית בידרמן ויובל ניב הינם מוסמכים לשמש כמגשרים, וכן מלווים בעלי דין ולקוחות בהליכים מעין אלה.

הניסיון רב השנים, לצד ליווי צבר רב של לקוחות, מסייעים לעורכי הדין במשרדנו ליצור את התנאים האידיאליים לטובת ניהול הליכים חלופיים אלה.
עו"ד שגית בידרמן מכהנת כיו"ר ועדת הבוררות במחוז מרכז של לשכת עורכי הדין החל מ-2019.

מהי בוררות ומדוע היא עדיפה על הליכים משפטיים “רגילים”?

בוררות נחשבת לשיטה אפשרית וחלופית ליישובם של סכסוכים. בשיטה זו, מסכימים הצדדים במחלוקת לשטוח את טענותיהם ולהציג את עמדותיהם בפני בורר או בוררים (כבמקרים של בוררות זבל”א – זה בורר לו אחד וזה בורר לו אחד) ניטראליים, על מנת להגיע להכרעה בסכסוך בדרך מהירה, זולה, דיסקרטית ויעילה. היתרון הבולט הראשון של הליכי בוררות על ההליכים הרגילים הוא משך הזמן הקצר הנדרש מפתיחת ההליך ועד לסיומו, השלב בו את הצדדים לדרכם עם הכרעה. יתרון בולט נוסף טמון בכך כי באפשרות הצדדים המתדיינים לתחום את גבולות סמכותו של הבורר, ואף לקבוע האם יהיה עליו לנמק את הכרעתו לאחר שניתנה. יתרון נוסף להליכי הבוררות הוא הדיסקרטיות שמלווה אותם – בניגוד להליכים בבתי המשפט (שבהם ברירת המחדל היא פומביות הדיון ופסק הדין), הליכי הבוררות מתנהלים ללא פרסום, ובמקרים בהם לא תינתן הסכמתם של הצדדים הנוגעים בדבר, לא יופיע כל פרסום שהוא, לא הנוגע לקיומם של ההליכים או הדיונים עצמם ולא הנוגע לטיבה של הכרעת הבורר. היתרון הבולט האחרון של הליכי בוררות על ההליכים המשפטיים הוא גמישות זהותו של הבורר – כל אדם יכול לשמש כבורר בהליכים, והוא אינו חייב להגיע מתחום העיסוק במשפט.

היכן משיקים הליכי בוררות למערכת המשפט?

מאחר ומדובר בבוררות, שהיא הליך שבסיסו בהסכמת הצדדים, הכרעתו של הבורר דינה כדין פסק דין שניתן בבית משפט והוא מחייב את הצדדים בקיומה.

פנייה לגישור עסקי בנסיבות שונות

פנייה לגישור עסקי עשויה להתברר כצעד הנכון ביותר בקשת רחבה של מצבים עסקיים. כך לדוגמא, הגישור יכול להועיל כאשר מתגלעים חילוקי דעות וסכסוכים בין שותפים לעסק, בין ספק לבית עסק, בין עובדים למעסיק, וכדומה. מדובר במצבים כמו אי הסכמות מהותיות אודות דרך ניהול העסק, חלוקת הרווחים, כיסוי הפסדים, מכירת העסק, הכנסת שותף חדש וכיוצא בזאת. ישנם עוד מצבים רבים אשר יכולים להצדיק פנייה למגשר מקצועי, כאשר המשותף להם הוא שהצדדים חלוקי בדעותיהם, אינם מצליחים להגיע בעצמם להסכמות, ואינם מוצאים עוד את הדרך לקיים תקשורת טובה בנושא זה באופן עצמאי.

בית משפט או גישור?

כמובן, במקרים אלו ואחרים ישנה גם אפשרות לפנות לבית המשפט. ואולם, כל מי שנכנס להליכים משפטיים בעולם המסחרי או האזרחי יודע כי מדובר בתהליכים מורכבים, ארוכים, יקרים ומתישים. ראשית, כאשר מתחילים הליך משפטי לעולם לא יודעים בדיוק איך יוצאים ממנו: בסופו של דבר השופט הוא שייתן את פסק הדין, ולמרות שיכול זה להיות פסק דין הוגן וצודק הוא עדיין את הצדדים, שהיו יכולים לצאת נשכרים יותר על ידי הגעה להסכמות. שנית, התהליך המשפטי הארוך גובה מחיר לא פשוט מבחינת משאבים חומריים ונפשיים, בין אם מדובר בשכר הטרחה לעורך הדין, תקיעת תהליכים עסקיים, האמוציות המתעוררות, הגעה לדיונים, חוסר הוודאות וכדומה. כל זאת עוד לפני שדיברנו על האפשרות כי בית המשפט יפסוק שלא לטובתכם. אין אנו פוסלים את הפנייה לבית המשפט, כמובן, אלא שבמקרים רבים הגעה להסכמות על ידי גישור יכולה להיות אופציה טובה יותר. לכן, באם הדבר אפשרי כדאי לנסות למצות את תהליך הגישור, בין אם כבר מתקיימים הליכים משפטיים ובין אם טרם החלו.

כמה מילים על התהליך עצמו

את תהליך הגישור העסקי חשוב מאוד לבצע עם עורך דין מוסמך מהמוסד הארצי לגישור של לשכת עורכי הדין, בעל מומחיות וניסיון בעולם המסחרי. הניסיון והידע של עורך הדין תורמים רבות להבנת ההיבטים המסחריים והעסקיים הכרוכים בסכסוך, להבנת האינטרסים של שני הצדדים, ולהעלאת פתרונות יצירתיים והולמים שמהם שניהם יוצאים נשכרים. חשוב להדגיש כי אין כל חובה משפטית על הצדדים להגיע לפגישות הגישור, וגם הדברים שיאמרו בפגישות אינם יכולים לשמש כראיה בתהליך משפטי עתידי. מדובר בתהליך מבחירה אשר אם הוא מוביל להסכמות המעוגנות בכתב, ניתן להביאן בסופו של יום לאישורו של בית המשפט.
בתהליך זה מהווה המגשר גורם שלישי, אובייקטיבי וניטראלי, המסוגל לראות ולהציג את התמונה השלמה מבלי להיות שקוע בעמדות אישיות. המגשר מזהה את האינטרסים העסקיים של שני הצדדים, אשר לא פעם נחבאים מאחורי ויכוחים ואמוציות, עוזר לשני הצדדים להכיר ולהבין אותם, ולהניע מהלכים והסכמות המעניקים מענה לצרכים, המגבלות והשאיפות שלהם.

שיתוף העמוד:
מחלקות המשרד:
נשמח לעמוד לשירותך:

אנחנו פה עבורך!

נשמח לעמוד לרשותך, ביחד עם הצוות המוביל של משרדנו, וללוות אותך באופן צמוד, מקצועי וקשוב לאורך כל ההליך המשפטי שלך.
לתיאום פגישת ייעוץ, כל שעליך לעשות הוא לפנות אלינו בטלפון או על ידי השארת פרטיך ואנו נחזור אליך בהקדם.

השאר פרטים

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
דילוג לתוכן